Saturday, 8 December 2012

Skattgömmor

Min mormor hörde till generationen som visste att ta till vara saker som man aldrig vet när man kan behöva. Det är väl så det blir när man lever relativt fattigt och får uppleva krigstider. Och hon verkar aldrig ha kunnat släppa det där samlandet. När vi flyttade hittade jag en kexlåda full med diverse smågrejer som jag inte orkat gå igenom trots att jag har sorterat en hel del handarbetsgrejer sen vi flyttade.

Igår var det dags eftersom jag letade efter knappar till min klänning.
Lådan innehöll mest knappar av olika sorter (en av dem kände jag till och med igen, den hörde hemma på en sedan länge slängd badrock jag använde som barn när jag gick i bastun hos mommo, vilket bevisar att en del i just den här burken var ganska sena gömmor), men också ett dussintal knappnålar, några dragkedjor, och annat smått och gott.

(Bl.a. en stor del vita knappar - att stoppa in dem alla i en minigrip-påse krävde hjälp av en slev)

Ibland, kan man tycka, gick den där ta allting till vara-mentaliteten gick lite väl långt...

...men sen kan man ju börja fundera också - vad för plagg kommer den här lilla tygbiten från? En klänning? En skjorta? (Knappnålen är med bara för att visa proportionerna.) 

Och den här dragkjeden tycker jag bara är så fin! Eller själva tygdelen är ganska äckligt smutsbrun (den är grådaskigare i verkligheten) men den där metallkulan och den lilla kjeden den sitter på är ju helt fantastiska!

(Observera att slev-bilden och dragkjedsbilden har blivit vända av blogger, och jag vet inte varför. Morr.)

Friday, 7 December 2012

En klänning

Klänningen är inte helt klar, men den är i användardugligt skick och har haft sin premiärbal nu i kväll (eller det är tydligen redan över midnatt, men, ni vet).

Här syns ett färdigt livstycke innan det sytts fast. i kjolen. Som sådant ser det ju löjligt kort ut, men så ska det vara!
Här är ett exempel på det där med knapphål och alla de bekymmer de genererar. Nu är det ju tyvärr så att jag i högstadiets handarbete råkade missa den viktiga lektionen i att sy knapphål. Eller jag stod nog i en halvcirkel runt kära Maj-Len när hon visade hur man skulle göra på skolans symaskin men jag råkade aldrig få prova själv. Därför gjorde jag knapphålsdebuten idag (igår) och det var lite i senaste laget att börja fundera på det tre timmar innan balen skulle börja.

Nå, hur som helst, efter att ha konsulterat användarhandboken för symaskinen lyckades jag klura ut vilka delar man skulle använda och hur, och testknapphålet ovan är ju hur lyckat som helst. Det bevisar också att det går att sy knapphål över flera lager av tyg. Dessvärre visar bilden ovan också att den taggiga knapphålsfoten som hör till min symaskin kan ha ganska förödande effekt på känsliga tyger...

...så därför, för att ens få in front-bibben* under foten måste jag skydda det med papper innan det är på rätt plats. Men tyvärr vägrade symaskinen sen sy knapphål på klänningen (den ville bara bygga enorma bollar av småsmå stygn på samma ställe), så ikväll fick jag använda fyra små säkerhetsnålar i stället.

Men det här är i alla fall slutresultatet. Jag beklagar bildkvaliteten men jag vet inte om nån fotat mig på balen och man kan liksom inte använda blixt när man fotar sig själv i spegeln.

Så, i det här skedet kan jag konstatera att några saker återstår att göra: de förb*nade knapphålen, hällor i ryggen för bandet som knyts runt kroppen och håller ihop hela saken, och ett snyggt skärp att knyta i rosett på ryggen och täcka in det inte så alldeles vackra bandet.

Dessutom behöver jag en ordentlig underkjol - idag använde jag min mormors gamla underklänning som jag brukar använda till folkdräkten, men den är bara knälång, och den långa underkjolen jag sytt av ett gammalt lakan och använder under folkdräkten för att ser rikare ut (mycket tyg i kjolen=rik) är fel formad för den här klänningen. Men det behövs en lång underkjol eftersom själva klänningen är ganska tunn och lätt blir väldigt elektriskt och därmed klistar sig längs vaderna på en när man går (eller typ dansar polonäs).

Men i övrigt kan jag ju konstatera att modellen är helt underbart bekväm. Ingenting som spänner nånstans (man kan äta hur mycket som helst eller ha hur besvärlig mage som helst att lida av spända kläder - utom ifall man nu råkar ha strumpbyxor på sig) och riktigt bekväm urringning också. Och så är det ju inte fel att känna sig som plockad ur en Jane Austen-roman heller.

(Och för den som är intresserad finns ju instruktionerna för hela härligheten på engelska här.)

*jag tycker bröstlapp, vilket ordboken föreslår för bib låter lite märkligt.

Monday, 3 December 2012

Framsteg

Produktion av ärmar på gång.

Och fy vad jag avskyr att sy ärmar! Det är såå petigt. Den här rosetten är alltså hela livstycket intryckt i ärmarna som på bilden ännu inte sytts fast. Och hur jag förstår att jag ännu inte sytt klart den där grön-svarta 50-tals inspirerade festklänningen som jag sydde och använde för två år sen. Det är ju bara ärmarna (eller icke-ärmar om jag skulle bestämma mig för det) som fattas och jag vill inte ta itu med det...

Jag har haft på mig denna regency-klänning en gång, men konstaterat diverse ändringsbehov, så efter det trevliga ögonblicket har jag sprättat upp, ändrat rynkningen och sytt ihop igen. Nu återstår "front bib"-delen, diverse knappar eller hakar/hyskor (har ännu aldrig sytt knapphål på maskin och jag är inte sån optimist i det fallet att jag kan tänka "hur svårt kan det vara"... Ja, och så måste klippningarna längst fram justeras, för de är allt för korta och det hela ser pösigt och konstigt ut.

Men nog blir det bra, ska vi tro. Tyget är i alla fall riktigt lämpligt att sy en fyra meters klänning av (dvs, fyra meter vidd i kjolen), förutom att alla lösa hårstrån fastnar i det.

Nåja. Mer bilder kommer så småningom.

Sunday, 2 December 2012

Förvandling

Det här projektet har tagit ca 2 månader eller så, men det har blivit klart!
1. Tag valfri IKEA-PUFF (jag har i alla fall för mig att de där små lådsystemen heter så).

2. Klipp lämpliga bitar av hyllpapper of you choice...

3. Fäst det på lådgavlarna.

(Man kan tex använda hobbylim, eller om man som jag är lat och inte orkar gräva fram det gamla lim som förmodligen torkat i skåpet kan man använda tejp också. Det är högst antagligen lättare att få loss pappret sen ifall man tröttnar då också.)

4.  Sen när du eller nån annan har inspiration att fortsätta tar du ut alla lådor och bygger ett torn...

5. ...medan själva stommen av PUFFen får sig ett lager bets eller två.

Tadaa! (Okej, betset är nog betydligt grönare än jag hade önskat mig, men ändå. Jei!