Klänningen är inte helt klar, men den är i användardugligt skick och har haft sin premiärbal nu i kväll (eller det är tydligen redan över midnatt, men, ni vet).
Här är ett exempel på det där med knapphål och alla de bekymmer de genererar. Nu är det ju tyvärr så att jag i högstadiets handarbete råkade missa den viktiga lektionen i att sy knapphål. Eller jag stod nog i en halvcirkel runt kära Maj-Len när hon visade hur man skulle göra på skolans symaskin men jag råkade aldrig få prova själv. Därför gjorde jag knapphålsdebuten idag (igår) och det var lite i senaste laget att börja fundera på det tre timmar innan balen skulle börja.
Nå, hur som helst, efter att ha konsulterat användarhandboken för symaskinen lyckades jag klura ut vilka delar man skulle använda och hur, och testknapphålet ovan är ju hur lyckat som helst. Det bevisar också att det går att sy knapphål över flera lager av tyg. Dessvärre visar bilden ovan också att den taggiga knapphålsfoten som hör till min symaskin kan ha ganska förödande effekt på känsliga tyger...
...så därför, för att ens få in front-bibben* under foten måste jag skydda det med papper innan det är på rätt plats. Men tyvärr vägrade symaskinen sen sy knapphål på klänningen (den ville bara bygga enorma bollar av småsmå stygn på samma ställe), så ikväll fick jag använda fyra små säkerhetsnålar i stället.
Men det här är i alla fall slutresultatet. Jag beklagar bildkvaliteten men jag vet inte om nån fotat mig på balen och man kan liksom inte använda blixt när man fotar sig själv i spegeln.
Så, i det här skedet kan jag konstatera att några saker återstår att göra: de förb*nade knapphålen, hällor i ryggen för bandet som knyts runt kroppen och håller ihop hela saken, och ett snyggt skärp att knyta i rosett på ryggen och täcka in det inte så alldeles vackra bandet.
Dessutom behöver jag en ordentlig underkjol - idag använde jag min mormors gamla underklänning som jag brukar använda till folkdräkten, men den är bara knälång, och den långa underkjolen jag sytt av ett gammalt lakan och använder under folkdräkten för att ser rikare ut (mycket tyg i kjolen=rik) är fel formad för den här klänningen. Men det behövs en lång underkjol eftersom själva klänningen är ganska tunn och lätt blir väldigt elektriskt och därmed klistar sig längs vaderna på en när man går (eller typ dansar polonäs).
Men i övrigt kan jag ju konstatera att modellen är helt underbart bekväm. Ingenting som spänner nånstans (man kan äta hur mycket som helst eller ha hur besvärlig mage som helst att lida av spända kläder - utom ifall man nu råkar ha strumpbyxor på sig) och riktigt bekväm urringning också. Och så är det ju inte fel att känna sig som plockad ur en Jane Austen-roman heller.
(Och för den som är intresserad finns ju instruktionerna för hela härligheten på engelska här.)
*jag tycker bröstlapp, vilket ordboken föreslår för bib låter lite märkligt.
Snyggt! :) På lappen till dregglisar kan de också stå "bib", så haklapp kan de också vara, enligt H&M....
ReplyDeleteJag sydde förresten heller aldrig nåt knapphål på handarbetstimmarna... Men sen igen ja kommer int ihåg hur man ens trär tråden nåmera. Ja ha int rört en symaskin sen högis, typ.
kommentarer fick du ren, men nu vet du att jag kikat in ;-)
ReplyDeleteär dethär Klänningen? Gudars vad snygg! helt underbar! dessutom en modell som jag älskar! :) du måste få nån att ta bättre foton av dej/den, ojojoj! :D
ReplyDeleteJepp, detta är Klänningen :) Måste få den helt färdig först, men det blir ju som det blir när den varit i användning och uppenbarligen funkat som den är även om den inte är helt klar...
ReplyDelete